Eko Żywność

Jesteśmy tym, co jemy, a jemy to co jest w ziemi

 

Zdrowie rodzi się na talerzu

Dla zachowania zdrowia konieczne jest spożywanie doskonałych świeżych warzyw.

W obecnych czasach jest z tym problem ponieważ warzywa najczęściej są uprawiane w inspektach i szklarniach w sztucznym środowisku gdzie muszą być stosowane szkodliwe dla zdrowia środki ochrony roślin.

Wielu ekspertów odradza jedzenie nowalijek na wiosnę ponieważ te ładnie wyglądające warzywa są tak nasączone chemią, że więcej będzie szkody z ich spożycia. Skalę problemu jakości dostępnych na rynkach warzyw najlepiej obrazuje tragiczna w skutkach historia z przed 3 lat w Niemczech gdzie 22 osoby zmarły a ponad 1600 było hospitalizowanych po zjedzeniu sałatki z ekologicznej farmy (!). Okazało się że te dostarczone z ekologicznego gospodarstwa warzywa były zanieczyszczone śmiercionośną dla człowieka bakterią. I to wszystko w kraju słynącym z czystości, porządku i przestrzegania wszelkich norm.

Jest tylko jeden pewny sposób na najwyższej jakości warzywa czyli nieskażone. Samemu je wyhodować!!! Aby to ułatwić proponowany jest przedstawiony na rys. poniżej AUTOMATYCZNY WARZYWNIK. Podobnie jak od dawna w każdym domu jest automatyczna pralka tak w XXI wieku w każdym eko ogrodzie powinien być automatyczny warzywnik który uwolni użytkownika od uciążliwości związanych z obsługą warzywnika ( otwieranie, zamykanie, podlewanie.

warzywnik01 warzywnik02 warzywnik03 warzywnik04 warzywnik05

Zawartość składników mineralnych w niektórych roślinach:

tabela

Światowa Organizacja Zdrowia [WHO] podaje że niedobór minerałów prowadzi do 235 chorób.
Trzeba nam też wiedzieć że ani jednego minerału nie produkuje nasz organizm sam – wszystkie musimy podać z żywnością. Jeżeli żywność nie zawiera już odpowiedniej ilości tych niezbędnych nam składników to skąd ją czerpać? I tu z pomocą przychodzę nam suplementy.