Zdrowie w twoich rękach

Ten dział jest poświęcony tematom odżywiania naszego organizmu.
Jak wiemy budujemy nasze ciało z tego co jemy i pijemy. Woda i jedzenie jest naszym budulcem i paliwem. Od jakości tego budulca i paliwa będzie w bardzo dużym stopniu zależało nasze zdrowie i samopoczucie. Nasz organizm to najdoskonalszy mechanizm. Potrafi sam siebie budować i sam siebie naprawiać. Żeby to wszystko samoczynnie i bezproblemowo działało musimy mu stworzyć najlepsze z możliwych warunków.
Nasz organizm zbudowany jest z 12 układów np. krwionośny, trawienny, oddechowy itd. Każdy układ składa się z narządów-organów, mamy ich 98 np. serce, nerki, wątroba itd. Organy te składają się z tkanek np. tkanka mózgowa, sercowa, kostna itd. Tkanka to nic innego jak komórki otoczone wodą. Najmniejszą żywą cząsteczką w naszym organizmie jest komórka. To ona jest królową naszego organizmu. My oddychamy, pijemy i jemy po to by każda komórka dostała tlen, wodę, materiał budulcowy i energetyczny. Ciało dorosłego człowieka zbudowane jest z około 60-100 bilionów komórek. Z wyjątkiem neuronów – komórek układu nerwowego- wszystkie nasze komórki obumierają a większość nowych komórek powstaje przez dzielenie się, czyli komórka „mama” rodzi komórkę „córkę”. Żeby powstała nowa komórka „córka” komórka „mama” musi dostać z pożywieniem materiały budulcowe i energię. Energię dają jej węglowodany i tłuszcze a niezbędne materiał budulcowy to:

28 Aminokwasów
15 Minerałów
12 Witamin
7 Grup Enzymów
3 Niezbędnie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe {Omega 3,6,9}
Jeżeli w diecie będzie nam brakowało tych podstawowych materiałów budulcowych, komórka „mama” nie będzie miała z czego zbudować komórki „córki”. Dlatego tak ważną rzeczą jest prawidłowa dieta i prawidłowe odżywianie. Jedzenie kupowane w supermarketach i dużych sklepach zawiera dużo energii ale bardzo mało materiałów budulcowych. Jest ono transportowane setki a nawet tysiące kilometrów przez co narażone jest na skażenie dwutlenkiem węgla {spaliny} i wieloma innymi substancjami chemicznymi. Żeby to jedzenie transportowane i przechowywane w różnych warunkach nie psuło się, musi być konserwowane, najczęściej chemicznie. Konserwowanie polega głównie na zniszczeniu enzymów, ponieważ one powodują szybki rozkład i psucie się pokarmu. Tyle tylko że te enzymy które przemysł spożywczy niszczy, potrzebne są w czasie trawienia tego pokarmu w naszym układzie trawiennym. Dobre trawienie i dobrze działający układ trawienny jest podstawą naszego zdrowie, gdyż układ trawienny ma za zadanie wyciągnąć z jedzenia energię i materiały budulcowe dla naszych komórek.

Dlatego najlepiej szukać jedzenia które rosło w okolicy 100km od naszego miejsca zamieszkania.
Dobrze by było nawiązać kontakt z „małymi” rolnikami w swojej okolicy i kupować u nich to co są w stanie wyprodukować. Rolnicy w małych gospodarstwach stosują małą ilość oprysków i nawozów a są i tacy którzy nie stosują ich wcale i z takimi rolnikami najlepiej nawiązać stałą współpracę. Produkty z takich gospodarstw będą zazwyczaj trochę droższe a to dlatego ze wymaga to więcej pracy {np. plewienie} a plony są zazwyczaj mniejsze niż przy stosowaniu chemicznych oprysków i nawozów.
Nie bójmy się zapłacić trochę więcej za normalne jedzenie bo to na pewno zwróci się nam w jakości i długości życia naszego i naszej rodziny. Jeżeli pójdziemy w tym kierunku zrobimy jeszcze jedną bardzo ważną rzecz. Ocalimy przed upadkiem małe gospodarstwa a teraz już tylko one produkują normalne zdrowe jedzenie. Jeżeli pójdziemy łatwiejszą drogą którą podpowiadają nam media poprzez reklamę, to nasze dzieci będą skazane na ładnie zapakowane i ładnie wyglądające, martwe, pozbawione enzymów i modyfikowane jedzeni. Jak pokazują badania prowadzone na myszach, żywność modyfikowana powoduje że następne pokolenie jest już w 25% bezpłodne. Drugie pokolenie już w 50%, trzecie w 75% a czwarte pokolenie już się nie rozmnaża. Jeżeli pójdziemy tą łatwiejszą drogą to może okazać się ze na naszych dzieciach lub wnukach zakończy się nasz ród.

Dlatego zadajmy sobie trochę trudu nawiążmy kontakt z rolnikami i przekazujmy dzieje naszego rodu następnym pokoleniom.

Żeby zapoznać się z możliwościami jak i dostrzec zagrożenia zachęcam do zapoznania się z nagraniami w multimediach.

Paweł Bilski